Dupa ce am terminat Zgomotul lucrurilor in cadere am retrait senzatia de prea mult zgomot, in ciuda linistii in care ma scald de o oarecare vreme. Este un zgomot intens, continuu si foarte intim.

Cu siguranta ca multi altii il simt sau il percep cat de cat si ca foarte putini stiu sa il asculte. E un zgomot care naste din amintiri, timp, trairi, gesturi, consecinte, asteptare si cam orice in fond si la urma urmei. Cam orice de acum si de ieri.
“Nimeni nu stie de ce trebuie sa ne amintim ceva, ce foloase ne aduce sau ce posibile napaste, nici cum se schimba in amintire ceea ce am trait”. Cert este ca ne amintim si ca absenta amintirii provoaca un imens cataclism interior si un dezechilibru social. Fara amintiri, se pierd destine.

“Maturitatea aduce cu sine iluzia pernicioasa a controlului, si s-ar putea chair sa depinda de ea. (…) aceasta iluzie ca avem controlul asupra propriei vieti ne face sa ne simtim adulti, pentru ca asociem maturitatea cu independenta, cu dreptul suveran de a hotari ce urmeaza sa ni se intample. deceptia vine, mai devreme sau mai tarziu, dar vine negresit si nicodata nu lipseste de la intalnire(…) Si cand ajunge, nu ne surprinde prea tare, pentru ca un om care traieste suficient nu mai poate fi surprins de faptul ca destinul sau a fost modelat de evenimente straine de sine insusi, la care el a luat parte foarte putin sau poate chiar deloc. (…) recurgem la cuvintele accident, intamplare, uneori destin”

Si nu stiu de ce m-a dus cu gandul la Modiano  :

“din ce motiv oameni de a caror existenta nu ai habar, cu care te intalnesti o data si atat, joaca pe ascuns un rol in viata ta ?” ( P. Modiano p91 Ca sa nu te pierzi in cartier)  Un alt jucator de puzzle, aplecat spre analiza destinului, chiar daca nu in aceleasi note.
Din piesa in piesa, Juan Gabriel Vasquez intregeste un puzzle de destine: al sau, al lui Ricardo, al Mayei, al Laeticiei, al Elenei si nu numai, in decorul unei Bogote, inca dominate de figura lui narco-traficantului Pablo Escobar. Este un autor pe care l-am indragit de la primele pagini si pe care il voi cauta pe rafturile librariilor.

portocaliu = soare si arsita