Un nou volum de nuvele si povestiri al lui Schmitt si o plimbare la malul marii, in Ostende. Fiecare personaj este surprins intre doua lumi: realitatea si realitatea inchipuita (visul). Fiecare personaj este definit de actiunile sale dictate de realitatea inchipuita (de perceptia asupra lumii prin prisma viselor). Si aceste actiuni au consecinte (tragice sau fericite) : crime sau vindecari in lumea reala.

Un pacient orb isi proiecteaza inchipuirea asupra unei infirmiere pe care o trage dupa el intr-o relatie imaginara, vindecandu-i astfel sufletul; o sotie isi ucide sotul in urma unei vieti reinterpretate in mintea ei pentru a reveni mai tarziu si prea tarziu la realiate. Emma isi retraieste viata prin puterea mintii, a amintirilor cu riscul de a fi considerata o visatoare. Profesorul Maurice confunda povestile din carte cu viata si isi ataca prietena, act in urma caruia distruge doua vieti : si pe ei si pe a lui, iremediabil. Femeia cu buchetul reintalneste in sfarsit barbatul atat de asteptat pe peronul garii, episodul sfarsindu-se cu moartea ei si cu un mare semn de intrebare asupra existentei acestui barbat.

Uneori visele ne salveaza, alteori ne pot invada si distruge iremediabil. Totul este sa stim sa visam 🙂

Culoare: panofii rosii, o coperta neagra cu desene aurii a unei carti de aventuri, o carare de munte si culoarea Marii Nordului.