Trebuie sa recunosc ca nu a fost chiar un pasaj usor. Poate si datorita faptului ca vremea de afara concorda un pic cu cea din carte pe de-alocuri, din anumite pasaje, am ramas cu senzatia de ger si frig. Trenuri cu prioritate este o poveste despre ororile razboiului si despre situatiile acelea in care oricat de nepotriviti am fi fost pana atunci, devenim siguri pe noi, stapani si eroi. Situatiile acelea care nasc eroi. Chiar daca nu suntem in transee sau ci intr-o gara, razboiul este la fel de tragic. Victimele sale sunt pe rand impigati, sefi de gara , nemtii de la Dresda care arde sub bombardamente, Masa etc si mai ales Milos.

Milos este adolescentul care pleaca de la o tentativa de sinucidere, dupa evenimente erotice nefericite sub panza cu Praga din studioul unchiului sau, si isi termina calatorie in erou, in fata trenului cu prioritate. Milos nu se transforma, nu se schimba ci se imbogateste. Milos este baiatul care nu stie cum sa fie barbat, timorat, rusinat de nestiinta sa. Incearca sa ceara sfatul femeilor care ii ies in cale pentru a intelege ce se petrece cu el.Bohumil Hrabal - Trenuri cu prioritate  Milos este insa barbatul care nu ezita atunci cand arunca dinamita sa opreasca trenul cu prioritate si nici atunci cand scoate revolverul si trage in directia de unde o teava de pusca il ocheste. Inca nu sunt sigura daca episodul, cert important, cu Viktoria l-a ajutat pe Milos sa ajunga  fara ezitari  in ipostaza de erou. Daca rezolvarea problemei barbatiei erotice a determinat barbatia eroica.

Desi povestea lui Milos este tragica, nu lipsesc elemente de destindere, cu un oarecare umor precum peripetiile erotice ale impiegatului Hubicka ori viziunea bunicului hipnotizator in mijlocul soselei incercand sa opreasca tancurile germane sau a sefului de gara in vestonul plin de gainat de porumbel, insotit de fulgul care pluteste in aer pe urletele inspectorului sau interogaoriului telegrafistei cu fundul stampilat sau interogaoriului telegrafistei cu fundul stampilat sau interogaoriului telegrafistei cu fundul stampilat. 

Cartea mi-a inspirat mai multe culori: albul zapezii, intunericul noptii in gara si culoarea canapelei ciocolatii.