Avand in vedere ca sunt fan al povestilor cu spioni, crime, mistere, conspiratii dar si amator deĀ istorie, nu puteam trece pe langa cartea despre spioni, a lui Godon Corera MI6. Adevaruri socante despre istoria serviciilor secrete britanice.
De data aceasta am optat pentru o editie digitala, asa ca am achizitionat-o de pe site-ul cu elefantul ^^ Mentionez cu tristete faptul ca editia nu este deloc ingrijita; multe greseli, fraze neterminate … ca si cand nici un corector nu a trecut peste textul final. Mai rau decat redactarile mele ^^ Sper ca pe viitor sa fie totusi luate mai in serios editiile digitale, din respect pentru cititorii si autorii operelor respective.

Trecand peste acest aspect, cartea este pasionanta pentru cei carora le place stilul jurnalistic impletit cu cel istoric si sunt, evident, interesati de subiect. Se citeste foarte usor si pe de-alocuri la fel de intens precum un roman de-al Agathei Christie. Nu este literatura, desi s-ar putea scrie cateva zeci de carti si face tot atatea filme inspirate din intamplarile expuse. Nu lipsesc agenti dubli, tradarile care sa te lase masca, spioni si victime, tunele secrete si operatiuni in miez de noapte, asasinate si jocuri politice, evenimente marcante din istorie. Nu as fi spus ca sunt adevaruri socante (cu exceptia a doua, trei aspecte, de la un serviciu secret precum MI6 ma asteptam la astfel de intamplari!); sunt foarte interesante aspectele pur legate de meseria de spion in incercarea de a intelege comportamente, decizii si actiuni ale celor implicati.
Si ceea ce este si mai interesant este ca te gandesti, vrand nevrand, ca pe cand in apartamentul X, din orasul cutare se petrecea o drama in jurul unor documente secrete, istoria isi ducea cursul ei linistit in spatele cortinei de fier, dupa zidul Berlinului, in nu stiu ce sat englez, in savana africana sau in Bronx. O mare parte din carte abordeaza Razboiul rece si deversele crize pe care le-a traversat serviciul secret britanic (si nu numai) in timpul si dupa terminarea acestuia. Intr-o parte a lumii, unealta de represiune si decimare a populatiei iar in cealalalta de protectie si securitate a cetatenilor. Vorbim in fond si la urma urmei de aceleasi structuri, conduse si motivate insa in limite foarte diferite, in mentalitati foarte diferite care cu siguranta mai tresar si astazi pe ici pe colo.

Dar daca razboiul rece s-a sfarsit, povestile cu si depre spioni nu se vor sfarsi; si poate astazi mai mult ca oricand avem nevoie dekeep-calm-i-am-a-spy aceste structuri menite sa ne apere. Lasand la o parte teoria conspiratiei, imi vin in minte stirile care au facut prima pagina si au circulat prin spatiul media in ultimul an, pe la noi, legate de subiect.

Dar daca razboiul rece s-a sfarsit, povestile cu si depre spioni nu se vor sfarsi; si poate astazi mai mult ca oricand avem nevoie de aceste structuri menite sa ne apere. Lasand la o parte teoria conspiratiei, imi vin in minte stirile care au facut prima pagina si au circulat prin spatiul media in ultimul an, pe la noi, legate de subiect. Cu scopul lor cat de cat nobil dar cu metodele lor de latrina, ziare si televiziuni au scuipat cu tinta ratata in ofiterii acoperiti, aratand cu degetul in functie de antipatiile si parerile personale! Si pentru ca subiectele de senzatie nu dispar chiar asa si presa nu isi dezice nivelul, astazi revenim la servicii si teoria conspiratiei… cu balele refacute pentru flegme cat mai reusite.

Spionita la noi este de inteles avand in vedere multii ani petrecuti de batalioane desuboameni, ascunsi in masini nici macar banalizate sau in prieteni de-o viata, care si-au terfelit vietile scriind mormane de marturii si dosare in virtutea unei cauze inchipuite, dar mai ales sub scula priceputa a fricii. Dar tocmai pentru ca am trait si cunoscut toate acestea, ar trebui sa fim rezonabili si rationali. Sa ne gandim mai intai constitutional si apoi fantezist, mai ales de pe scaunele alea politice. In fine…

Daca esti amator de istorie si
povesti cu si despre spioni, e de citit šŸ™‚ ah si sa nu uit sa ii dau o culoare, ca intotdeauna: sa spunem gri metalizat si argintiu !